2020. június 25., csütörtök

Amerikai vasfa, kentucky kávéfa - Gymnocladus dioicus - Télálló, szép őszi lombszínű díszfa. 5 mag! - Jelenlegi ára: 550

Köszönöm szépen, hogy megnyitotta/megnyitottad ezt az oldalt. Ide kattintva nézze/nézd meg a teljes vaterás kínálatomat. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. Egy borítékban sokféle vetőmag elfér, így ha többfélét rendel/rendelsz, akkor is csak egy postaköltséggel kell számolni.
Gymnocladus dioicus – amerikai vasfa, kentucky kávéfa
5 db mag!
Az első európaiak Észak-Amerikában, Kentucky államban találkoztak ezzel a szép fával, de Kentuckyn kívül megtalálható még Kanadában és Pennsylvania keleti részén is. Az őslakos indiánok, terméséből szappant, valamint halbódító szereket, leveléből rovarölő szert készítettek. Levelét használták hashajtóként is, pörkölt magjait fogyasztották. A nyers magok mérgezőek, de hő hatására semlegesítődik a méreganyaga. Magjaiból készítettek ékszereket is, illetve játékokat. A gyarmati időkben az európaiak kávé helyett használták, erre utal a kávéfa elnevezés; nagyon kemény, és nehéz faanyagára pedig a vasfa név utal.
Átlagos magassága 20 méter körüli. Télen, levéltelen állapotban is mutatós, szép kérge és a fiatal fák mereven felfelé törő hajtásrendszere szépen díszít. Nagyon későn kihajtó levelei 60-90 centiméter hosszúak, kétszeresen szárnyaltak, fiatalon világos rózsaszínűek, később zöld bronzosak, ősszel sárgára színeződnek. Május-júniusban nyílnak illatos, zöldes fehér fürtvirágzatai. Kétlaki növény, virágai egyivarúak. Termése hüvelytermés, magvai nagyok.
Hazánkban meglehetősen ritka díszfa, pedig jól bírja a hazai klímát és jól tűri a városi levegőt. A meszes talajokat is elviseli. Elsősorban a tápanyagban gazdag, nedvesebb talajokat részesíti előnyben, de tűri a szárazságot is.
A magokat kézmeleg vízben 2-3 napig áztassuk. Majd nedves tőzegbe keverve kb. 3 hónapig hűtőszekrényben tartjuk. Ezután vethetjük kb. másfél centiméter mélyre, termőföld és homok keverékébe. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18-22 fok. Csírázási ideje 1-3 hónap.
Köszönöm, hogy meglátogatta/meglátogattad az oldalamat! Ide kattintva nézze/nézd meg a többi termékemet is. Jó böngészést kívánok!


Jelenlegi ára: 550 Ft
Az aukció vége: 2020-06-26 01:02 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése